Május 25-én ünnepeljük Szent Orbán napját. Orbán, a kádárok, kocsmárosok, és nem utolsósorban a szőlőtermesztők, és borászok védőszentje. A néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja, de az Orbán napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért a baji szőlőhegyben, a szőlőskertek között tizennégy éve szobrot emeltek számára, mivel a baji szőlősgazdák, a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várják Szent Orbántól.

Immár sok év óta a szent emléknapját követő hétvégén felkeresik Szent Orbán szobrát, és Orbán-napi litánia keretében kérik Szent Orbán közbenjárását a jó szőlőtermésért. Így hát idén sem maradhatott el szép hagyomány, és május 28.-n Urunk mennybemenetelének ünnepnapjának délután, a baji hívek, Szent Orbánhoz folyamodtak segítségért, jó és egészséges szőlőtermést kérve. Mint az minden borosgazda számára köztudott, az évszázados hagyományok szerint, ha fagyok pusztítottak a szőlő között Szent Orbánt megvesszőzik, de ha a fagyok elkerülték a szőlőhegyet borral vendégelik meg hálából. Szent Orbán, az évek óta rábízott feladatot eddig hibátlanul teljesítette, és így az elmúlt években nem volt szükség a megvesszőzésére. Ekképp hát idén sem a vessző, hanem a boroskancsó kapta a feladatot. A litániát követően került sor a Magyar Népművelődők Egyesülete által, Baj Község Önkormányzata részére adományozott „ÖNKORMÁNYZATOK A KÖZMŰVELŐDÉSÉRT” díj érdekében végzett áldozatos és kiemelkedő munkát végzők elismerését tartalmazó ELISMERŐ OKLEVELEK átadására. A település híveinek eddigi munkánk elismeréseképpen, a Baji Római Katolikus Egyházközség képviselője is átvehette az oklevelet.

Az ünnepélyes eseményeket követően, a hegy boros gazdái vendégül látták a megjelenteket, és mindenki megbizonyosodhatott, a Szent Orbánra bízott szőlőkből készült hegy-levének minőségéről. Fogyassza mindenki egészséggel, de mértékkel az Orbán védelmében nevelkedett szőlők levét!

Pentz Imre