Dunaszentmiklós

A templom története

A templom neogótikus stílusban épült, építése 1911-ben fejeződött be. A templomot Szent Miklós püspök tiszteletére nagy ünnepség keretében 1913. október 12-én konszekrálta Dr. Váradi L. Árpád győri megyéspüspök.

Az épület hossza 34 méter, szélessége 12 méter, magassága 17 méter. A torony magassága a kereszttel együtt 33 méter. A templomnak tizennégy nagy ablaka és egy főbejárója van, díszes portáléval. A szentélyben lévő két ablak az 1938-as szentév emlékére festett üvegképet kapott, a bal oldali Szent Annát és a gyermek Szűz Máriát, a jobb oldali Szent Joachimot ábrázolja. Ezeket 2018-ban restaurálták és ekkor a templom valamennyi ablaka ezekkel harmonizáló, díszített üvegezést kapott.

A templom nyugati végén délről a sekrestye található, két kisebb ablakkal és az udvar felől külön bejárattal. Északról ugyanolyan nagyságban és kivitelezésben épült meg az oratórium, üvegfallal elválasztva a szentélytől.

A gót stílusú főoltár fából készült, középen a templom védőszentje, Szent Miklós püspök olajfestmény képével. Bal oldalán államalapító Szent István királyunk, jobb oldalán pedig Szent László, a lovagkirály szobra látható. A csiszolt vörösmárványból készült mellékoltár a temetőben lebontott korábbi templom főoltára volt. 1926-ban barlangimitációval lett körülvéve, a barlangban a lourdes-i Szűz Mária, a barlang előtt a térdelő Szent Bernadett szobra áll. A kórus alatti fülkében található a Szent Sír oltár. A sziklautánzaton a fájdalmas Szűzanya szobra, valamint a szenvedés szimbólumai (kereszt, lándzsa, spongya) láthatóak, a sziklaüregben pedig a halott Krisztus corpusa fekszik. A fából készült szószék domborművei a magvető Krisztust és a négy evangélistát ábrázolják.

A templom hatregiszteres és egymanuálos orgonáját az Országh Sándor és Fia Orgonagyár építette 1913-ban, legutolsó felújítása 1997-ben történt.

A templomtorony eredeti, vasbeton sisakját 1993-ban lebontották, mivel a rajta lévő repedések miatt életveszélyessé vált, és egy faszerkezetes, vörösrézlemez borítású toronysisak került a helyére.

A toronyban két harang lakik. A Szent Miklós harang 175, a Jézus Szíve harang pedig 104 kg-os, villamosításukra 1977-ben került sor.

A templomnak kegyura nincsen. Fenntartása a hívek gondja és terhe.

A templom 47 méter hosszú és 27 méter széles, parkosított udvarát térkövezett járdán járhatjuk be. Az udvart hársfák szegélyezik és egyik oldalán korlát, másik oldalán kőből készült kerítés veszi körül. Az itt található feszület a két világháború hőseinek is emléket állít. A templomkert északnyugati sarkában Szent Filoména képoszlopa áll. A templom külső pillérein helyezték el a 2011-ben elkészült örömút (más néven fény útja) stációit, melyeket Kerezsi Gyöngyi keramikusművész alkotott és dr. Paskai László bíboros úr szentelt fel.

Galéria