Tatai 722. sz. Öveges József cserkészcsapat

Cserkészet az életrevaló felnőttekért

Cserkészcsapatunk majdnem tíz éve Tatán működik, és a tatai és a környéken élő iskolás lányoknak és fiúknak nyújt közösséget. A világ legnagyobb ifjúsági mozgalmának, a cserkészetnek vagyunk helyi megvalósítói. A cserkészet olyan önkéntes, politikamentes nevelőmozgalom fiatalok részére, amely származási, faji vagy hitvalláson alapuló megkülönböztetés nélkül nyitott mindenki felé. Célunk hozzájárulni a fiatalok testi, szellemi, társas, és lelki képességeinek minél teljesebb kibontakoztatásához, ennek eléréséhez a cserkészmódszert alkalmazzuk. Ennek részei: a cserkésztörvény és a cserkészfogadalom, a cselekedve tanulás; kiscsoportos (őrsi) rendszer; folyamatos, változatos és ösztönző programok; szimbolikus keret (keretmese); személyes fejlődés, önnevelés; felnőtt támogatás; természeti környezet.
A tatai cserkészet a II. világháború előtt indult a piarista gimnázium falai között. A 146. sz. Révay cserkészcsapat 1922-ben alakult és 1943-ig rendszeresen táborozott. Létszáma 110 fő volt és a háború után a kommunista diktatúra a piarista gimnáziummal együtt ezt a közösséget is beszántotta.  Az 1990-es években újra indult a cserkészet Tatán a Szent Imre cserkészcsapattal, amely több sikeres tábor után sajnos 1998-ban  megszűnt. Rövid szünet után 2015-ben a cserkészcsapat Markovics Milán Mór tábori lelkész szorgalmazása nyomán alakult újjá, 722-es számmal. Névadóként azonban a városhoz jobban köthető Öveges József nevét vette fel.
A csapatunk azóta évről évre fejlődik és a jócskán bevonzotta a Tata környéki (Baj, Tatabánya, Vértesszőlős, Dunaalmás) fiatalokat is. Jelenleg 70 fő a csapat létszáma.
A nyári nagytáborban közösségi sátorban (6-8 személyes) alszunk, és a cserkészőrsök által bográcsban főzött ételeket magunk készítette asztalokon esszük meg (szög nélkül, csak spárgával dolgozunk). A nomád tábor nem csak azt jelenti, hogy kinn vagyunk az erdőben, hanem azt is, hogy a tábor ideje alatt nincs elektromos áram, nincs térerő, mobiltelefon sem, erre az időre elszakadunk a civilizáció nyújtotta kényelemtől. Napközben változatos programok, játékok vannak és este tábortűz körül énekkel, jelenetekkel és játékkal búcsúztatjuk a napot. Néha éjszakai programot is szervezünk, amely meglepetés a gyerekeknek, kicsit misztikus, de vagány. A tábor zászlórúdját közösen állítjuk fel a tábor első napján. A magas zászlórúd körül kezdjük a napot és itt is fejezzük be. Minden tábori program egy-egy keretmese köré épül, 2020-ban indiánok voltunk, 2021-ben Harry Potter varázsvilágát elvenítettük meg. 2022-ben vadnyugatosat játszottunk és 2023-ban betyárruhába öltöztünk. A táborban, az erdő egyik tisztásának szélén saját magunk által készített fakeresztet állítunk fel. Ez előtt tartjuk a tábori szentmisét. Ez a fakereszt az egyetlen építmény, amelyet a táborbontás után az erdőben hagyunk. Ez hirdeti az arra járónak, hogy valaha itt cserkészek táboroztak.
Eddigi táboraink:
2016 – Köbölkút (szőgyéni Szent Mihály cserkészcsapattal)
2017 – Szarkáspuszta
2018 – Kisbér – Saliházi rét
2019 – Herend – Molnár tanya
2020 – Domoszló völgy
2021 – Börzsöny Bernecebaráti Bábaasszony rétje
2022 – Császár – Vadaskert
2023 – Bakony – Szentgál
A táborokról térkép itt érhető el.

Év közben is aktív a közösség, mert a rendszeres őrsi foglalkozások mellett ősszel és tavasszal hétvégi portyára megyünk. A tanév elején, sportnappal, tábortűzzel kezdjük a munkát.  Májusban rendszeresen nagy sikerű számháborút szervezünk a tatai várban. Kedvelt játékunk a méta. Ezen kívül kirándulások, társasjátékparti, karácsonyi, farsangi ünnepség, téli evezés tarkítja a programot. Évek óta elhozzuk az osztrák és magyar cserkészek segítségével a Betlehemben meggyújtott karácsonyi béke-lángot a közösségeinkbe.

2019-től a cserkészcsapat használatra egy csapatotthont kapott a kapucinus rendház emeletén. Itt tároljuk a csapatfelszerelést és itt tartjuk az őrsgyűléseket kéthetente. Adományokból lassan-lassan tesszük otthonossá, a gyerekek különösen a csocsót kedvelik, de szívesen bújócskáznak, vagy fogócskáznak az udvaron. A csapatban jelenleg három raj és kilenc őrs van. A 2023-as nyári táborban 67 cserkész táborozott.

Elérhetőségeink:
06 (70) 779 8229
Vasárnap esti ifi miséken a tatai kapucinus templomban. :-)

Híres cserkészek

Mi a közös az első holdra lépő ember, a világ második leggazdagabb embere, a svéd király, Indiana Jones rendezője és színésze, a Rubik kocka feltalálója, Bálint Gazda és a tatai 722-es cserkészcsapat cserkészei között? Hát persze, hogy először a közös tulajdonságok között a híresség, a vagyon és a kiváló szellemi képesség jutna eszünkbe. Azonban a helyzet ennél egyszerűbb. Mindannyian tettek cserkészfogadalmat. Meglepő? Aki fiatalon a cserkészetben tapasztalta meg a közösséget, a szeretetet Isten, haza és embertárs irányába, az egy hatalmas előnnyel indul neki a felnőtt életnek. Így nagyobb eséllyel lesz boldogabb. A fenti számos példa mutatja, hogy életrevaló felnőttek nőnek ki a cserkészetből, akik megállják a helyüket a szakmájukban, életükben. Nyilván egy színészre (Németh Kristóf), TV-bemondóra  (Mohay Bence), befutott zenekarra (AWS – Siklósi Örs – viszlát nyár) az ember jobban felkapja a fejét, ha cserkész. Ugyanúgy hiteles, elkötelezett és megbízható lesz a cserkészként felnövő pék, tanár, raktárvezető vagy ügyfélszolgálati munkatárs is. Szerencsére az 1990-es fordulat után újjáéledő cserkészet már kinevelt magából sok felnőttet, akik most is helyt állnak a társadalom különböző pontjain. Reméljük, hogy a most felnövekvő cserkészek is, a tábori nomád körülményekből, a közösségi  egymásrautaltságból és önzetlenségből nevelődve boldog és életrevaló felnőttként fognak élni. Úgy, mint David Beckham,  David Attenborough, Bear Grylls, Vaclav Havel, Paul McCartney, Kennedy elnök,  J. K. Rowling (Harry Potter), Szent-Györgyi Albert, Beer Miklós püspök atya. Mindannyian cserkészek.