Hétfő kora reggel bő 40 fős csoport indult autóbusszal a Kapucinus Plébánia mellől. Utazásunk célja Szlovákián és Csehországon keresztül eljutni Németország szívébe, a gyönyörű Türingia tartományba. Itt töltötte élete nagy részét, segített a szegényeken, tett csodát és élt Istennek tetsző életet a legismertebb magyar szent, Árpád-házi Szent Erzsébet. Addig azonban még hosszú út várt ránk, gyönyörű tájakkal és városokkal tűzdelve, imádságos lelkületben. Kora délután meg is érkeztünk utazásunk első állomására Brünnbe.

A Csehország keleti részén fekvő város, az ország második legnagyobbja, és egyben Morvaország központja. Itt tekintettük meg az 1648-51-ig épült kapucinus templomot és annak kriptáját, melyben a szerzetesek múmiái mellett megtalálható többek között Trenck Ferenc báró pandúrezredes teteme is. Meghökkentő látványban van része annak, aki bejárja a kriptát, hiszen az 1780-ig ide temetkező barátok lévén, összesen 153 emberi múmia tárul a látogató elé. Az itt tett látogatás után szentmisén vettünk részt a Szent Péter és Pál székesegyházban, melynek keretén belül Szent Erzsébet közbenjárását kérhettük utunkra, saját magunk és családtagjaink életére. Ezt követően fakultatív program keretein belül önálló városnézésre vagy a kalandosabb kedvű, jó kondícióban lévő zarándokok számára szervezett „mini” túrán vehettünk részt. A gyalogtúra célja az 1277-ben, gótikus stílusban épült Spielberg vára. A város fölé magasodó erődítmény fantasztikus kilátást biztosít a városra és annak legnagyszerűbb építményére, a Platov-dombon magasodó Szent Péter és Pál székesegyházra. Emellett magyar vonatkozással is bír: egyrészt a várat elfoglaló Mátyás király, másrészt az itt raboskodó Kazinczy Ferenc lévén. Itt található Európa legmélyebb kútja is, a maga 122 méteres mélységével. A városban töltött kevéske idő ellenére is nagyszerű képet kaphattunk annak nyüzsgő hangulatáról, melyhez nagyban hozzájárul az itt található hat egyetem is. Lelkiekben feltöltődve vághattunk hát neki a nap további részét kitöltő utazásnak, melynek végeztével elfoglalhattuk szállásunkat Prága mellett, és készülhettünk a másnapi folytatásra.

Reggelink elfogyasztása után indultunk is tovább aznapi célunk felé, mely a Csehország nyugati részén fekvő Karlovy Vary (Karlsbad). A fürdővárost, melyet számtalan forrása, gyógyfürdői és csodálatos fekvése tesz kihagyhatatlanná, IV. Károly alapította az 1370-es években. Manapság a turizmus központja, valamint Európa egyik legnívósabb filmfesztiváljának otthona. Városban tett túránk során mi is belekóstolhattunk a város kissé mediterrán hangulatába. A kóstolás jelen esetben szó szerint értendő, hiszen gyógyvizei és a helyi készítésű nápolyi megízlelése több mint ajánlott. Délutáni programunk a Becherovka múzeum látogatásával telt, melynek végeztével magunk is megízlelhettük a méltán híres gyomorkeserűt és annak különböző ízvariánsait. A Jan Becher német gyógyszerész által 1807-ben létrehozott, több mint 32 különböző fűszert tartalmazó alkoholos nedű méltán híres. Az azóta eltelt eseményekben gazdag, bő 200 év során a gyár a Beneš-dekrétumok által a cseh állam, majd egy francia nagyvállalat kezébe került. A dekrétumok mind a mai napig fennállnak Csehországban, így Becher máig is élő leszármazottai nem kaphatják meg jogos örökségüket. A recept ennek ellenére változatlan, hiszen csak 2 ember ismerheti azt, így a minőség a visszásságok ellenére is kifogástalan. A nap további része utazással telt, így vacsorára el is foglalhattuk erfurti szállásunkat, készülve a zarándoklat végcéljára.

Az 1207-ben II. András magyar király lányaként született Erzsébet élete nagy részét Eisenachban töltötte. Szenthez méltó életét a betegek és szegények megsegítésére tette fel. Eisenachba érkezve a neki szentelt Szent Erzsébet templom falain belül, szentmise keretében róttuk le tiszteletünket a magyar szent előtt. Továbbá betekintést nyerhettünk életébe, és közbenjárását kérhettük magyar hazánkra és szeretteinkre. A délelőtt további részét az Eisenach fölé magasodó Wartburg várában töltöttük. A vár első említése 1080-ból származik, ekkor építette a Ludowinger család egy tagja. A 411 méter magasan álló várból lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre. Udvarában található az általunk is megtekintett Luther kiállítás, melynek során betekintést nyerhetünk a vár későbbi történetébe is. A várba fel, majd levezető túra után, mindenkire rá fért egy kis pihenés, melyet a buszban kényelmes körülmények között lehetett kivitelezni, megcsodálva a türingiai látképet. A délutánt, így napunk nagy részét, a közelben fekvő Erfurt városában töltöttük. A Gera-folyó partján álló település tipikusan német hangulatot áraszt. Sörözők, sütödék és végeláthatatlan sétálóutcák mellett, a város arculatát a dóm és a Szent Severin templom egekbe szökő látványa alakítja. Említésre méltó az itt található zsinagóga, mely Közép-Európa legrégebbije, vagy éppen az óváros szívében található, 1293-ban építtetett 120 méter hosszú, Európában egyedülálló kőhíd, eredeti nevén Krämerbrücke. A város minden évben a Benedikt-, valamint a Domplatz területén nyári fesztiválokat és mulatságokat szervez az ide látogatók, és a helyiek nagy örömére. Utunk érdemi része ezzel véget ért.

Az utolsó nap már az utazással és ajándékok vásárlásával telt. Zarándoklatunk célt ért, így Erzsébet segítségével mindannyian szellemileg feltöltődve, a fizikai fáradtsággal nem törődve érkeztünk haza. A zarándokok nevében is bátran ajánlom mindenkinek, ha teheti, látogasson el Morvaország és Türingia legszebb vidékeire. Csalódni biztosan nem fog!

Beckl Martin