Egyházközségi bál 2020.

Nem titkoltan az egyházi közösségek összekovácsolásának szándékával szervezte a négy egyházközség (Agostyán, Baj, Tóváros és Vértestolna) 2020-ban is az Egyházközségi Farsangi Bált.
A hangulatos rendezvény idén a Pikantó étteremben került megrendezésre. A több mint negyed évszázadra visszanyúló gyökerekkel rendelkező jótékonysági bálra megtelt a „bálterem”. Külön öröm volt, hogy a bálon minden korosztály szép számmal képviseltette magát, a fiataloktól az idősebb korosztályig egyaránt.

Albert atya, köszöntőbeszédét követően, a bál, a Református Gimnázium fiataljai által előadott Palotással vette kezdetét. Ezt követően a Tóvárosi Ifjúsági Ének és Zenekar nagyszerű fellépésével aratott kimagasló sikert. A továbbiakban a zenekar biztosította a ritmusos talpalávalót. Idén is sok szép felajánlás érkezett a tombola tárgyaira. A tombolasorsolás során számos tombolajegy tulajdonos jutott nyereményhez. A szerencsések, értékes tárgyakat térhettek otthonukba a jó hangulatú, szeretetteljes légkörben telt estét követően.

XIII. Leó pápa által megfogalmazott mondat jól rávilágít az Isteni, és az embertársi kapcsolatok, és a szeretet szétválaszthatatlanságára: „Miután az Isten iránti szeretet kihűlt, kihűl a felebaráti szeretet is.”

Úgy gondolom, hogy ez a gondolat fordítva is megállja a helyét. Tehát folyamatosan munkálódnunk szükséges, hogy embertársaink iránti szeretetünket melegen tartsuk, és így az Istennel fenntartott kapcsolatunk se váljon fagyossá! Hogy felebarátainkkal megerősítsük kapcsolatunkat, remek alkalmat kínált e bál. Hiszen a farsang a találkozás, a vidámság ideje. Ilyenkor magunkat olyan gesztusokkal fejezzük ki, amelyeket más alkalmakkor kevésbé használunk. A farsang magában rejt egyfajta őszinteséget is, a vidámságával, felszabadultságával biztosítja számunkra, hogy szeretetünket megfelelő hőfokon tartsuk.

Kívánom, hogy egyházközségeink tagjai, farsang alkalmával is a belső örömből táplálkozva éljék meg életüket, és ne csak az Isten iránti szeretetüket mutassák meg, de az embertársi szeretet is a középpontba kerülhessen. Szeretném remélni, hogy Egyházközségeinkben, ez az összefogás, amit e jókedvű rendezvény kapcsán megtapasztaltunk, az élet minden területén tetten érhető
lesz az elkövetkező időszakban. Úgy gondolom, hogy ez az egyházközségi bál is hozzájárul ahhoz, hogy egymást megismerjük, megértsük, egymás véleményét elfogadjuk, egymást támogassuk és segítsük a mindennapok során! Hiszen hiába találkozunk valakivel napi szinten, mégis az égvilágon semmit sem tudunk róla, ha nincs alkalmunk egymással szót váltani, beszélgetni, és megismerni egymást. A találkozások jóleső érzéssel töltik el az embert, és ráébresztik arra, hogy egy embertársi kapcsolat célja nem lehet csak az, hogy rálelj boldogságra, örömre, hanem fontosabb annál, hogy megoszd másokkal a saját boldogságodat, örömödet, hogy Ők is részesüljenek e adományokból!
A bál, a kapcsolatteremtés mellett jótékony célt is szolgált. A bál ráfordítások feletti bevételét, idén a Tóvárosi Ifjúsági Ének és Zenekar támogatására kerül továbbításra.

Pentz Imre