A Kapucinus templom galambjai
Gyakran megfigyelem a templom tetején napozó galambokat. A városba költöző galambokról megoszlik a lakosok véleménye. Egyesek etetik, mások repülő patkánynak tartják őket. Kétségtelen tény, hogy a városiasodó életmódunkhoz az egyik legjobban alkalmazkodott madaráról van szó. Ahogy nőnek a városok és az emberek is elhagyják az évezredek óta lakott falvakat, úgy az állatok is felfedezték, hogy a városban könnyebb a túlélés. Ahogy az erdei életközösségek pusztulnak és monokultúrás mezőgazdasági területek lépnek a helyükbe, lassan már csak az emberrel együtt élő városi állatok lesznek a túlélők addig, amíg az ember is túl tud élni.
A sziklafalakon költő szirti galambokat az ember több ezer éve kezdte háziasítani Közép-Ázsiában és Egyiptomban. Kiváló tájékozódási képességei miatt postagalambnak használták és húsa miatt fogyasztották is. Postagalamb még ma is egy sport, a II. világháborúban életeket is mentett a gyors üzenettovábbítás. A ma velünk élő balkáni gerle alig száz éve szokott be a városokba. Élelmet és vizet mindig talál, szapora madár, évente 5-6-szor is költ. Monogám típus és párjával annak haláláig együtt marad.
A galamb (héberül Jóná) a Bibliában is fontos szimbólum. Elsőként Noé bárkájában említi a szent szerző. Galamb hozza az olajágat, amely a béke jelképe Isten és ember között. A galamb a Szentlélek szimbóluma az újszövetségben (Mt 3,16). A galamb szelídségéről híres, Jézus így tanítja az apostolokat: Mt 10,16 „Íme, én úgy küldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé. Legyetek tehát ravaszak, mint a kígyók, és ártatlanok, mint a galambok!” A Szentírásban még szó esik a galambról, gerléről, mint áldozati állatról. József és Mária a zsidó törvények szerint Jeruzsálembe mentek, hogy áldozatot mutassanak be az Úr Törvényének előírása szerint: egy pár gerlicét vagy két fiatal galambot.  (Lk 2,24)
A galamb szimbólumait, mint a Szentlélek és a tisztaság szimbóluma megjelenik a rendházi folyosón a szentkép kiállításban is, amelyet érdemes egyszer alaposan megtekinteni.
Így hát tekintsünk úgy a templomtetőn napozó és néha körrepülésre induló galambokra, hogy a Szentlélek száll le a tatai kapucinus templomra. Megfigyelésem szerint Tatán a legnagyobb galambraj a kapucinus galambraj.
KP