Szenteste napján, december 24-én, a baji ifjúsági ministránsok kis csoportja a lelki felkészülés keretében a budai várba látogatott. Látogatásuk során megismerkedtek a vár történelmet rejtő titkaival. A történelmi utazást követően a Budavári Nagyboldogasszony templomban – közismertebb nevén a Mátyás-templom – tartott csendes elmélkedés során készítették fel lelküket a megváltó születésére.
1916. december 30-án a Nagyboldogasszony templomban koronázta meg Csernoch János bíboros-hercegprímás IV. Károly királyt és Zita királynét a Szent Koronával. Magyarország ezeréves történetében ez volt az utolsó királykoronázás. A Budai vár és a Mátyás-templom megtekintését követően Magyarország egy másik sarkalatos történelmi helyét, a visegrádi várat látogatta meg a kis csoport. A hazafelé tartó úton Péliföldiszentkerszten állt meg a lelkes csapat. Itt a Lourdes-i barlangnál elmondott imát követően tértek haza a résztvevők.
Fiataljaink, e szép nap közös élményeivel gazdagodva, és lelkiekben feltöltődve tértek családjuk körébe, és várták a Megváltó születését.

Pentz Imre