Március 25- én Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, tavaszváró közös kirándulást tartott a Vértestolnai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Vértestolnai Egyházközösség. A hosszú tél után már mindenki nagyon várta az első tavaszi napokat, szerencsére az időjárás kegyeibe fogadta csapatunkat és csodálatos tavaszi időben vágtunk neki az útnak. Vezetőnk Schneider Ferenc volt, aki gyakorta járja az erdőt, jól ismeri a környéket és a kirándulóhelyeket. A keresztúti stációk mellett elhaladva értünk fel a Kálvária dombra, majd innen az erdei emelkedőt megtéve jutottunk első megállónkhoz, az Öregkovács – hegyen található II. világháborús emlékkereszthez.

Az emlékmű az 1943. január 2-án lezuhant Junkers 52-es repülőgép tragédiájának állít emléket. A gyakorlatozó katonákat szállító repülőgép pilótája a nagy köd miatt nem látta be a területet a hegynek csapódott és lezuhant. Az emlékkeresztet 2014 telén a zord időjárás megrongálta, a jegesedés miatt kidőlt fák súlya alatt darabokra tört. Tavalyi évben került felújítására, felszentelése Szent Antal napkor (búcsúkor) történt. A kereszt pontos másolata a templomkertben található.

Rövid pihenő után a csoport vállalkozó kedvű tagjai ( többségben voltak) tovább gyalogoltak a hegytetőre, ahonnan a szép időjárásnak köszönhetően csodás kilátásban gyönyörködhettek. Jólesően elfáradva érkeztünk meg az erdő alján található focipályához, ahol a túrázókra terített asztal várt. Az egyházközösség tagjai által készített finom ételekkel Schneiderné Margit, Tímárné Nusi és Uttóné Marika kínálta az érkezőket. Egy – egy kirándulás alkalmat teremthet arra is, hogy az egyházközösségek tagjai jobban megismerhessék egymást és közösségformáló szerepet is betölthet. A résztvevők számára nagy örömöt jelentett a túra utáni beszélgetés az atyákkal és egymással. Természetesen a következő túra tervezett időpontja és útvonala is szóba került.

Schneider Csilla