Közel Tatához, a Gerecse egyik tündéri völgyében búvik meg az 528 lelket számláló szépen rendezett kertes családi házaival, a majd felében német származású lakosú Vértestolna.  A katolikus templom, amelyben július 14-én szentmisét tartottak az üldözött keresztények emlékére.  A szertartáson megjelentek a Közép-Magyarországi Vitézi Rend több törzskapitányságának vitézei, közöttük ceglédiek is.
A miséző Balázs atya a szamaritánus példabeszédén keresztül szólt a felebaráti szeretet fontosságáról. Miszerint észre kell vennünk mások nehézségeit, és szívünkkel gondolkodva éljük meg mások iránti szeretetünket, lehajolva az elesetthez. Mert a szerető szív tettekben nyilvánul meg, ha kell, nem sajnálva saját javaink egy részét. Nem a mások rossz döntéseiről, sebeiről kell beszélni, hanem gyógyítani kell, akár saját kényelmünket feladva, segítségünket nem csak egy pillanatra, hanem hosszabb távra biztosítva. Így tett Jézus is az emberiséggel. „Kérjük az Úristen kegyelmét, hogy segítse meg az üldözött keresztényeket!” – zárta a prédikációt a pap. Szász Ottó törzskapitány és zenésztársa Viszkocsil Vanessza gitármuzsikája, s az általa vezetett Szent Antal kórus méltón emelte a szertartás színvonalát.
A vitézi rend tagjai ezt követően megtekintette Baudentisztl Tibor és felesége Georgina nemzetes asszony által faragott csodálatos székely kaput, amelynek postaládáján a következő felirat olvasható:
„Ha eljön a nap és a hazámért az életem kell adnom,
Ne kételkedj testvér, én tálcán odanyújtom!
Mert vérem minden cseppje e drága földért fakad,
Azt fogja hirdetni, hazám, népem szabad!”
A csöppnyi település további látnivalója a tardosi úton álló Mária-kápolna, amely 1812-ben épült; oltárképe 20. századi eredetű. A község tájházát (Petőfi Sándor u. 88.), egy műemlékké nyilvánított egykori parasztházban alakítottak ki, gyűjteménye a helyi lakosok felajánlásaiból állt össze. A német-magyar nyelvű feliratú községháza Németországban többfelé látható iparos cégérfa áll. A nagykapu vasárnap is nyitva, és a bejárat boltozata alatt a hirdetőtábla melletti 8X8 farekeszben 64 darab kicsiny színes kártya kínálja a vidék helységeiben található turisztikai látnivalókat és néhány szálláshelyet is. Az udvaron, sok más helyi portához hasonlóan szép kerekes kút áll. Utunk a közös községű önkormányzat másik települése, Tardos felé vitt, elhaladva az út melletti harsogó zöld lankán heverésző, fényes, fehérfoltos, barnaszőrű tehéncsorda mellett. Estefelé, hazafelé a vadban gazdag hegyvidéken az út fölött olykor összeboruló koronájú fák zöld alagútja alatt suhanva köszöntünk el a kies vidéktől.

Szöveg és fotó: Kőhalmi Dezső