Nagypénteken Krisztus kereszthalálára, és a Golgotára vezető kínok útjára emlékezik Egyházunk. A nap folyamán a kereplős fiuk szorgalmasan emlékeztették a község híveit, hogy ne feledkezzenek meg imáikról. A templomi szertartást követően este fél nyolctól került sor a Geistagi (látó hegyi) „éjszakai” keresztútra. Az Egyházközség már sok év óta minden Nagypéntek éstéjén éjszakai keresztútra hív mindenkit, akinek fontos, hogy hívek közösségével együtt járja végig e gyilkos kínszenvedés útjának stációit. Hogyan is lehetne méltóbb módon megemlékezni erről a szörnyű kínokkal megelőzött gyilkosságról, mint az éjszakai órákban végigjárni ugyanazokat a stációkkal, kínokkal teli utat, melyet Krisztus is végigjár a halához vezető napon. Az éjszakai körülmények között a résztvevők egymást váltva vitték az életnagyságú keresztet, és így közelebb kerülhettek Krisztushoz, hogy megélhessék meghurcoltatását, megalázását, és szenvedését. Jézus Pilátus palotájától, a Golgotáig körülbelül másfél kilométeren át hordozta keresztjét. Településünk Hívei a Gerecse hegységbe nyúlóan hasonló hosszban járták végig a Megváltó szenvedésének útját.
A keresztúti stációk elmélkedéseit minden stációnál a stációt állító családok tagjai mondták el. Különös hangulatot kapott a keresztút az Isteni közvilágítás jóvoltából. A telihold fényénél a keresztút állomásainak kontúrjai kísérte a Híveket, így mutatván meg az isteni utat mindenki számára.
Végigjártuk Urunk keresztutadat. Ünneplő ruhában, igazi kínjaid nélkül.
Nekünk most könnyű volt! De Téged követni a mindennapok keresztútján nehéz. Add meg számunkra, hogy a nehéz utakon is tudjunk Téged követni.
Adj erőt, hogy ne adjuk fel követésedet az elénk tűnő akadályok, nehézségek hatására. Mindig Te legyél számunkra az útmutatás. A kínszenvedésed adjon nekünk erőt követésedhez! Ámen

Pentz Imre