Ifjúsági Találkozó

2017. szeptember 9-én került megrendezésre az idei „ITT” (Ifjúsági Találkozó Tata)”, melynek idén a Baji Egyházközség adott otthont. A találkozóra érkezett fiatalok és akik fiatalnak érzik magukat egy szép együtt töltött napon túl igazi közösségre leltek. Minden együtt megélt élmény a kommunikáción alapszik. De a mai világban a kommunikáció az Isten, és az emberek között folyamatosan, napról-napra változik. Egyebek mellett ezek a tények is fontossá tették, hogy a találkozó fő témája idén a kommunikáció köré szövődjenek.

A két fő rész: az Isteni, és emberi kommunikáció mai állapotát járta körbe. „Egy pap híd Isten és ember között!” -vallja Aradi László atya, aki a nyitószentmise szentbeszédében, kissé provokatív előadásmóddal adta meg válaszait e fontos kérdésre: „Hogyan is kommunikáljunk Istennel?” Többek között a mai világban az Istennel történő kommunikáció egyik fő hibája, hogy a mai emberek szeretik csak az élet szép oldalait látni. Mikor „eldugdossuk” az időseket, haldoklókat a kórházak mélyére, mert nem akarjuk látni azt, hogy van szenvedés és van halál. Miért akarjuk mi emberek bemagyarázni, hogy az élet mindig szép? Ez egy szép, de téves propaganda! Hogy Istennel valóban megtaláljuk a kapcsolatot, tudomásul kell vennünk, hogy az élet nem csak boldogságból, de igenis kínlódásból és szenvedésből is áll. A szenvedés elviselését is meg kell tanuljad, mert ekkor derül ki, hogy valóban hiszel-e Istenben! Mert ha hiszel benne, akkor megtalálod az Istent. A vigasztalást. Ha megvan a hited, máris megtaláltad az Istennel kommunikálás eszközeit, lehetőségeit! A szentmisét követően kiscsoportos foglalkozások keretében játékos, vidám hangulatban dolgozták fel az elhangzottakat a jelenlévők.

Az ebédet követően került sor Szabó Tamás, a Mária Rádió elnökének előadására, mely során a személyközi, azaz emberi kommunikációról beszélgettünk. A személyek közötti kommunikáció lényege: A VALÓS ODAFIGYELÉS  A MÁSIKRA! Ha az ember ezt élvezettel szeretné csinálni, az alapvető szabályokat be kell tartani, hogy a másik félnek is élvezetes legyen ez a kommunikáció.

Tartsuk tiszteletben egymást, és hallgassuk végig és ne vágjunk más szavába!

Kérdő szavak használata fontos, ne csak tőszavakban beszélgessünk.

Ne feledd, a társalgásba ne vedd mindig át a vezető szerepet, a partnerednek is van mondanivalója.

Ha valaki nyolc mondatban mondja el azt, amit egy mondatban is ellelhet, akkor nem tartja tiszteletben a másikat.

Ha legalább ezeket a szabályokat betartjuk, megtaláljuk társainkkal a valós kapcsolatot.

Az emberek közötti kommunikációs kapcsolatok előadását követően ismét kiscsoportos körben került feldolgozásra az elhangzottak. A nap lezárásaként közös öröméneklésre került sor, mely jó példája az Istennel történő kommunikációnak. Az előadások során elhangzó útmutatások segítséget nyújtanak a mindennapi életünk átgondolására, átértékelésére, és a szükséges életviteli módosítások elvégzésére. A kiscsoportos beszélgetések jó alkalmat biztosítottak, a személyes megnyilatkozásra, véleménynyilvánításra. A játékos formában végrehajtott feladatok igazi együttműködést igényeltek, és elgondolkoztattak minden résztvevőt.

A szombati nap mögött sok ember áldozatos munkája húzódott meg, de legfőképp a Baji Hagyományőrző Fiatalok Klubjának tagjait illeti a köszönet. Azonban köszönetet mondunk mindenkinek, aki bármely módon részt vállat a találkozó előkészítésében és lebonyolításában. Külön meg szeretnénk köszönni Baj Község Önkormányzatának, és a Baji Német Nemzetiségi Önkormányzatának természetbeni és anyagi támogatását. Az Ifjúsági Találkozó lelki mélységgel átitatott hátterét azonban az előadók biztosították. Sokan gondolják, de talán nem mindenki tudja, hogy egy-egy előadás, előkészítése, megírása, fáradságot nem kímélő munkát igényel. Ezért, mindkét előadónak külön köszönetünket fejezzük ki kis közösségünk nevében!

Pentz Imre