A baji Assisi Szent Ferenc templom hívei, mind minden évben az elmúlt évszázadok során, május 6-án szombaton korán reggel ismét gyalogos zarándoklatra indultak, a péliföldszentkereszti májusi Mária búcsúra. E zarándoklat eredete az 1700 évek derekán a településre érkezett svábokig vezethető vissza. A hagyományok szerint a sikeres megérkezésért, hálából ajánlották fel a Szűzanyának e zarándoklatukat. Azóta is – ugyan kisebb megszakításokkal -, de a mai napig él e zarándoklat. A hideg-kútnál megtöltötték a zarándokok kulacsaikat, mely tiszta forrásvíz, az út során sokszor adott felüdülést a vándoroknak. Tardosra érkezve a templomban elmondott imákat követően, a helyi hívek sok szeretettel, és kis agapéval fogadták a plébánián a közel ötvenfős zarándok csoportot.

Az évszázados szokások szerint, a határ menti kereszteknél Kiss Szilárd vezetésével imádkozták el a rózsafüzér tizedeket. Az imák segítségével erőt merítettek az előttük lévő út nehézségeinek leküzdésére. A zarándoklat lehetőséget ad a napi egy-két „csendes szakaszával” a befelé fordulásra, az önvizsgálatra, az elmélyülésre, Ugyanakkor a csoportos együtt imádkozás, és az egyéni gondolatok közös elmélyülésére is jó alkalmat nyújt a közös zarándoklat. Hát éljünk vele!

Isten szent ege alatt, a természet által alkotott térben végzett imák teszik igazán meghitté vándorlásunkat. A gyalogos zarándokok Péliföldiszentkeresztre érkezéskor egyenesen a lourdes-i barlangnál kialakított miséző helyen vonultak, ahol Ábrahám Béla tartományfőnök atya mutatta be rendtársaival együtt Szűz Mária tiszteletére a szentmisét. Béla atya homíliájában az anyák tiszteletének fontosságára hívta fel a figyelmet, és kifejezte minden anyának a gyermeki tiszteletet, és hálát. A szaléziak Máriát tekintik közösségük édesanyjának és különös szeretettel és bizalommal fordulnak hozzá, ahogy ezt a rend alapítója, Bosco Szent János is tette.

A vasárnap reggel, a Szent Kereszt templomban 8 órakor kezdődő szentmisét, idén is a baji gyalogos zarándokokért mutatták be a szalézi atyák. Ünnepi szabadtéri nagymisére, a lourdes-i barlangnál került sor, melyet Snell György püspök atya mutatott be.

A zarándokok, a hazavezető úton a keresztek környezetét ismét rendbe tették, hogy minél szebb, és rendezettebb környezetben tudják imáikat elmondani az ere járók. A haza vezető úton a zarándokok kor-elnöke, Luigits Róbert vezette az imákat. Tardosra érkezve, immár, mint sok éve már, a Túri család fogadta agapéval, a megfárad zarándokokat. Szívből jövő köszönetét fejezi ki a zarándokcsoport minden tagja, hogy áldozat vállalásukkal, immár sok éve erőt adnak a megfáradt utazóknak, zarándoklatuk utolsó szakaszának leküzdéséhez. Imáinkba foglalva, jó egészséget, és Isten áldását kérjük rájuk.

Baji hegyre érkezve, már a pincesoron is egy-egy pohárka, üdítő borral köszöntötték a zarándokokat. Az otthon maradott hívek, a Platán téri, hegyi keresztnél várták, a vándorokat, és a közös imát követően a harangok zúgása közepette vonultak a templomba, az alábbi ének kíséretében: „Szép üzenetet hozunk mi a szentkereszti kegyhelyről Jézus, és Máriától!”

A szerencsés megérkezésért tartott közös ima után, ugyan fáradtan, de lelkileg feltöltődve tértek otthonaikba a hívek.

„Jövés-menés helyett…

Aki zarándokol, nem rohan

Aki zarándokol, nem menekül

Aki zarándokol, nem menetel

Aki zarándokol, nem túrázik

Aki zarándokol, nem kirándul

Aki zarándokol, nem sétál

Aki zarándokol, nem bóklászik

Aki rohan, azt az idő szorítja,

Aki zarándokol, azt az idő tágítja

Aki menekül, önmaga elől fut

Aki zarándokol, önmaga felé tart

Aki menetel, másokhoz igazodik

Aki zarándokol, saját ritmusára jár

Aki túrázik, teljesít

Aki zarándokol, teljessé lesz

Aki kirándul, kikapcsolódik

Aki zarándokol, bekapcsolódik

Aki sétál, nézelődik

Aki zarándokol, befelé figyel

Aki bóklászik, céltalan

Aki zarándokol, célra talál

Aki zarándokol, úton van.

Aki zarándokol, jó úton van.”

Pentz Imre