A 2016-os esztendő utolsó napján a hideg idő ellenére kellemes napsütés ragyogta be a falut. Ez sokakat ösztönzött arra, hogy részt vegyenek a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Vértestolnai Egyházközösség által hagyományteremtő céllal szervezett falusétán. A program célja a faluban található vallásos emlékek megismerése, a hozzájuk kapcsolódó történetek felelevenítése volt.

A túra a Tájházban kezdődött, ahova már 10 óra előtt néhány perccel megérkeztek az első érdeklődők. Szép számban gyűltek össze vértestolnaiak, de körünkben köszönthettük Albert és Kristóf atyákat valamint Tatáról  érkezett vendégeket is.

A mára műemlékké nyilvánított egykori parasztházban – melyet a német nemzetiségi önkormányzat gyűjtésének köszönhetően a helyi lakosok felajánlásaiból rendeztek be – kimondottan a vallási emlékekre fókuszáló bemutató hangzott el. A tájház megtekintése után a Kert, illetve Kenderes utcák mellett elhaladva először a Bundschuh-kút felé vezető út mentén található Szent Vendel szobor történetét ismerhettük meg, és hallhattunk érdekességeket a helyi karácsonyi szokásokról is.

Utunk a Kert utcán a hajdani „káposztáson” vezetett tovább és következő állomása az az emlékkereszt volt, melyet az Uttó család állított egy szomorú esemény emlékére. Ezen a helyen veszítette életét a család szerencsétlen sorsú gyermeke.

Szintén szomorú emléket őriz a Tardosi utcába vezető út sarkán található emlékmű, ahova a Lámsteikn felkaptatva, majd egy rövid lejtős séta után érkeztünk meg. Ennek a története a háború időszakába nyúlik vissza, amikor egy fiatal lány esett a gyilkos puskagolyó áldozatául. Az édesanya állított emléket ennek az eseménynek.

A faluséta utolsó állomása a Tardosi úton álló Mária-kápolna, amely 1812-ben épült. Itt a kápolna történetén kívül információkat szerezhettünk arról is, mikor – hogyan készítették elő a hamut hamvazószerdára.

A déli harangszó megszólalásával túránk végére értünk. A templomudvarban német népzene kíséretében teával, forral borral, zsíros kenyérrel búcsúztunk az óévtől.

Jólesően elfáradva, a hidegtől kipirultan sokan éreztük hasznosnak és kellemesnek ezt a szilveszteri programot.

Schneider Hajnalka

képviselő (német nemzetiségi önkormányzat)