Az egész község nagy örömére az MFP-FFT/2021 Egyházi temetőkre kiírt és elnyert pályázatban megjelölt fejlesztések a zord időjárás ellenére elkészültek a karácsonyi ünnepekre. Elkészült a r. k. temetőn keresztül vezető járda, illetve a temetőhöz felvezető útszakasz térkő-burkolata. Ez azért is örvendetes, mert ugyanezen pályázat keretében nem sokkal korábban készült el a r. k. temetővel határos református temető járdájának térkövezése. Nem maradtunk abban a felemás helyzetben, hogy a református temető járdája milyen szép lett, a miénk pedig miért nem.

Nehezítette a dolgunkat, hogy a pályázat beadása óta eltelt idő alatt jelentősen megemelkedett az építőipari anyagok ára. Az ötmillióra tervezett munkára az egyes vállalkozások által adott aktuális árajánlatok végösszege is közel kétmillió forinttal több lett, mint az elnyert összeg (5 millió). Egész pontosan 39%-kal lett több. Szerencsére a Dunaalmási Önkormányzat a segítségünkre sietett, és a többlet teher felét átvállalta, azaz 959.600,- Ft-tal járult hozzá a temetőhöz vezető út térkövezéséhez.

Az eredeti elgondolás szerint a temetőhöz vezető út alapját teljesen ki kellett volna bontani, és utána újra megalapozni. Az ajánlattevő vállalkozások vezetői azonban egybehangzóan úgy látták, hogy felesleges fölbontani olyan mélységben az utat, hiszen azon a murvás úton már sok éve nagy a gépjárműforgalom, ideértve a nagyméretű kukás autót is, amelyek elég szilárddá és keménnyé taposták a feljáratot. Csak itt-ott mosta le időnként egy-egy nyári zápor a murvát. A térkőburkolat tehát indokolt, de az alapot vétek lenne megbolygatni. Ehelyett azonban tettünk a meglevő murvás felületre egy réteg betonalapot, és erre tettük rá a térkövet. Így egy jóval erősebb alappal rendelkező feljárót kaptunk, mint amilyen az eredeti elképzelés szerint lett volna.

A sírok közt vezető járda szélessége valamivel keskenyebb lett a tervezettnél, hogy ne kelljen olyan sok töréspontot beépíteni a járda vonalvezetésébe. Az így megmaradt térkővel meg tudtuk hosszabbítani a felvezető út templom mögötti szakaszának burkolását.

A járdát becsatlakoztattuk a már említett református temetőben levő járdához, illetve az oldalsó temetőkapuhoz. Végeredményben tehát sikerült megvalósítani a járdát úgy, hogy minden igényt kielégítsen.

Adjunk hálát Istennek az elért eredményekért!