Idén július 23-án, szombaton került sor a baji hegyen található Szent Péter körtemplom romjainál megtartott búcsúi szentmisére. A környező hat településről, mint egy harminc lelkes hívő vett részt a szentmisén.

Különös jel, hogy idén Szent Brigitta szerzetesnő, Európa társvédőszentjének ünnepén került sor erre az örömnapra. Érdekes párhuzam, hogy hat településről érkeztek a hívek, és Európa védőszentjei is hatan vannak: Nursi Szent Benedek, Szent Cirill és Szent Metód, Svéd Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin, valamint Szent Thérèse-Bénédicte de la Croix. Ők hatan kontinensünk sokszínűségét képviselik. Megmutatják mindennapjainkban, hogy bár sokféle nemzet él e kicsiny kontinensen, de a békében és szeretetben egymás mellett élés elérhető, ha a más-más nemzetiségű emberek megkeresik egymás közt a közös hangot. Ez az összhang vezetheti csak a békés egymás mellett élés útján a híveket. Amint azt e szentek élete is megmutatja áldozathozatal nélkül nem lehet a közös hangot megtalálni. Ezért vegyünk példát életükről, és hogy valóban tudjunk együtt élni embertársainkkal, azért bizony mindannyiuknak meg kell hoznia a saját kisebb-nagyobb áldozatait. Legyünk hát bátrak, és ezeket az áldozatokat mindannyian hozzuk meg, hogy békében tudjon együtt élni társadalmunk.

Jó példa a közös hangra ez a szentmise is, mert hat településről érkeztek a hívek, mégis egy csapatként tudták imáikat elmondani, és így egy igazi lelki kapcsolat alapjai már meg is teremtődőt e kis csoport tagjai között. Minannyian meghozták áldozataikat, hogy e megszentelt helyre eljussanak. Ezen apróbb-nagyobb áldozatoknak az eredménye képen tudtak lelki kapcsolatukat egymással kialakítani.

Legyen e kis lelki épülési is országunk, Európa, és az egész világ számára olyan útmutatás, mely úton megértik egymást az emberek, és nézeteltéréseiket békés úton megbeszélve tudják rendezni egymás között.

Imádkozzuk hát közösen:

Béke fejedelme, szentséges Istenünk,
Úr Jézus szent Szíve, békéért esdeklünk.
Békét adj szívünknek, békét családunknak,
békét nemzetünknek, békét a világnak!

<p.i.k.>