Egyházközségünk felsős ministráns fiataljai számára, 2016 folyamán indítottuk el a „Püspökségek nyomában” hiterősítő zarándoklat sorozatot. E zarándoklat sorozatban, a Győri, Pozsonyi, Pécsi, Veszprémi, és a Székesfehérvári püspöki székhelyek felkeresésére került eddig sor. Idén, a ministránsaink az őszi szünetben, október 30-november 01- közötti időszakban fojtatták zarándoklatukat, és e zarándoklat keretében ismerkedhettek meg az Egri Fő-egyházmegyével, és a Szent Mihály,- és Szent János fő-székesegyházzal, az Egri Fő-egyházmegye katedrálisával. A fiatal zarándokokat elkísérte káplánunk, Kristóf atya is. A három nap alatt szerzett élményekről alább olvasható egy rövid beszámoló a résztvevők tollából:

 

„Püspökségek nyomában-Eger”

Mindnyájan megörültünk, amikor kiderült, hogy a baji ministránsok részére szervezett kirándulássorozat következő helyszíne Dobó István és Bornemisza Gergely – Gárdonyi Géza által is megörökített – hőstetteinek színhelye, Eger lesz.

A régi egri püspökök nyomában járva nem kellett sokáig keresni a történelmi és szellemi kapcsolatot Eger és Tata között. A XVIII. század végén Eger püspöke az országszerte számos templomot építtető gróf Eszterházy Károly volt. Ő hívta meg Egerbe az Eszterházy grófok megbízásából korábban már Tatán is tevékenykedő Fellner Jakabot az egri Líceum folytatására.

Már az oda úton színes programban volt részünk, ugyanis az első nagymarosi megálló után (ahonnan egyébként gyönyörű kilátás nyílt a visegrádi várra) Hollókő következett. Itt a társaság a szabadprogram alatt több részre szakadt. Valaki a kerámiaműhelyt, valaki a várat, valaki pedig a falumúzeumot nézte meg.

Ezután Taron egy buddhista központot néztünk meg, majd Mátraverebélyre mentünk, ahol helyi idegenvezetéssel a Nagyboldogasszony-bazilikát, utána pedig  a sziklába vájt remetebarlangokat tekintette meg a csoport. Késő délután Egerbe érkeztünk. Vacsora után pedig sétáltunk egyet a belvárosban.

Másnap reggel a Líceummal szemben emelkedő, Hild József által tervezett klasszicista stílusú főszékesegyház egyik oldalkápolnájában Váradi Kristóf atya mutatott be szentmisét a ministránsoknak és kísérőiknek. Ezután egy rövid városnézés következett. Délután felmentünk a Szépasszony-völgybe. A felnőttek helyi borokat, a gyerekek mustot kóstoltak.

A harmadik napon korán keltünk, ugyanis reggeli után gyorsan összepakoltunk és már indultunk is hazafelé. De a programok még nem értek itt véget. A felfelé vezető kanyargós szerpentin miatt kissé émelyegve szálltunk ki a kisbuszokból. De rögtön elállt a lélegzetünk, amikor felértünk a Kékesre. A táj gyönyörű volt. A hegy lába alatt lévő településeket jól lehetett látni, aztán köd. De a ködből kibukkant a napfényben fürdő, havas Tátra egyik csúcsa. Itt körülnéztünk, aztán indultunk tovább. Dél körül megálltunk megenni a reggeliről maradt kakaós és fahéjas csigákat és úgy döntöttünk, hogy az ebédre szánt virslit az IKSZT-ben főzzük majd meg. Utána megnéztük Márianosztrán a Magyarok Nagyasszonya bazilikát (ehhez rövid idegenvezetést is kaptunk).

Ezután meg sem álltunk hazáig. Az elmaradt ebédet (a már említett virsliket) közösen ettük meg, majd szintén együtt vettünk részt a Baji Mindenszentek szertartáson és az azt követő temetőlátogatáson. Most is tartalmas programban volt részünk a „Püspökségek nyomában” zarándoklatsorozaton. Az biztos, hogy a harmadik nap végére jól elfáradtunk és élményekkel tele mentünk haza.

Szmodis Bori és Juli