Egyszerű fából ácsolt kereszt. Kötéllel összekötözve. Töviskoszorú. Kalapács. Hatalmas szögek. Március elején járunk egy péntek esti keresztúton. A templomba hívek érkeznek. A templom kapujába a szokatlan tárgyakat a cserkészek helyezték, akik a koronavírus áldozataiért és a kórházakban helytálló orvosokért, ápolókért imádkoznak a keresztút állomásain. Az ima különösen aktuális, hiszen a templomi közösségünk több tagja is érintett. A keresztút után a cserkészek lefektetik a keresztet a Mária oltárhoz. Kopácsolás hallatszik. Szögek kerülnek a keresztfába. Jönnek a hívek és ácsolják a keresztfát.
– El tudjuk-e fogadni, hogy Jézus a mi bűneinkért is meghalt ? A mi bűneink is egy-egy szög voltak a keresztfán. Ha valóban meg tudjuk bánni bűneinket, átadva magunkat a Megváltónak, akkor mi is beverhetünk egy-egy szöget a keresztfába. Így a mi bűneink is a Golgotán lesznek. Az Élet és Halál ura a megváltással minket is meg fog váltani. Harmadnapon.

„Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ó, dicsőséges és áldott Szűz! Ámen.”