Idén is megérkezett a betlehemi békeláng a tatai kapucinus templomba.
Ahogy ez évek óta hagyomány, idén is elhozták a cserkészek Tatára a Betlehemi Béke Lángját Betlehemből.

A Betlehemi Láng a krisztusi szellemiség szimbóluma, mely hosszú út után ér el hozzánk. Immár két évtizede szervezik meg a Betlehemi Békeláng akciót, melybe évről évre több ember kapcsolódik be. A Betlehemi Békeláng ötlete szoros összefüggésben van Jézus születésével. A pásztoroknak kihirdetett békekinyilatkoztatásra emlékeztet több, mint 2000 évvel ezelőttről. Ezért a béke-fény terjesztésénél arra kell törekedni, hogy az emberek minél közelebb kerüljenek a karácsonyhoz.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a Betlehemi Láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani

A vírushelyzet ellenére a cserkészek idén is megoldották a láng Betlehemtől való eljutását. A magyar cserkészek az osztrák-magyar határon átvették a lángot az osztrák cserkészektől. Onnan Budapestre került a láng, ahonnan a tatai cserkészek hozták el a templomba. A december 18-ai ifjúsági taize-i rorate misén a templomot beragyogó sok száz mécses és gyertya hirdette a betlehemi békét, Krisztus hírét a világban.
Buzdítjuk a kedves híveket, hogy vigyék bátran a templomban kihelyezett gyertyáról a lángot és adják tovább.
A láng átvehető karácsonyig a szentmisék előtt és után a Szűz Mária oltárnál kihelyezett gyertyáról.
Forrás:
Szöveg: BETLEHEMI BÉKELÁNG – Facebook – SZMCS.SK
Kép: 722. számú Öveges József cserkészcsapat