Advent kezdetével megkezdődik az egyházi újév. Advent időszakában minden keresztény család a Megváltó születésének ünneplésére készíti fel lelkét.

Községünkben a várakozás kezdetén, már sok esztendeje a hittanos gyerekek saját kezűleg készítenek adventi koszorúkat, díszeket. E díszekkel ékesítik otthonukat a várakozás időszakában. Ebben az évben is advent első vasárnapját megelőző szombaton került sor az adventi koszorúk és díszítések elkészítésére. E szép feladatok elvégzéséhez az IKSZT épülete adott otthont. Mariann néni vezetésével hittanosok és szüleik jó hangulatban készítették az adventi díszeket.

Advent első vasárnapján a szentmise elején Kristóf atya meggyújtotta templomunkban az advent első gyertyáját, megkezdve a felkészülést a Megváltó érkezésére. Délután az Assisi Szent Ferenc templomban adott adventi koncertet a tatai laktanya MH. 25. Klapka György Lövészdandár zenekara. A koncert során sok szép fúvós zenemű hangzott fel, melyek igazi adventi hangulatot teremtettek a karácsonyi készülődés megkezdéséhez. A gyönyörű hangkompozíciókat a templomot megtöltő hallgatóság vastapssal jutalmazta.

A zenekari koncertet követően, a templom előtti Gizella téren került sor Baj község adventi koszorúján, a várakozás első fényének felvillanására. Az ünnepi fény felgyúlását a helyi német nemzetiségi énekkar énekei kísérték. A gyertyagyújtást követően a Baji Önkormányzat szeretetlakomán látta vendégül a résztvevőket.

Várakozásunkban a növekedő fényt szimbolizálja számunkra a fényt adó gyertyák számának növekedése, melyet Urunk Istenünk, a Megváltó Jézus eljövetelével ad a embereknek karácsonykor. Az adventi gyertyák fényénél készítsük fel lelkünket a megváltónk méltó fogadására.

Pentz Imre