A remény a hit energiája!

 

„Akinek reménye van, az másként él”
XVI. Benedek, 2007

 

De mi is az a remény?

A remény elég nehezen leírható érzelem. Néhány szóval mégis megpróbálom körül írni. A Remény pozitív érzelem, mely életünk nehéz percein segít át bennünket Reménykedünk abban, hogy valami jól fog alakulni, még ha nem is látjuk azt, hogy ez miként történhet meg.

Ez az érzelem szoros összefüggésben áll a hittel, hisz annak ellenére, hogy most csak rosszat látunk magunk körül, ott a reménysugár bennünk, és hisszük hogy Isten segedelmével minden jóra fordul. Remény nélkül nem lehet teljes a hitünk! Hisz a reménynek a hitből kell fakadnia, különben puszta képzelgéssé válhat, és elveszti a reményt éltető energiáját! De advent során is a reményt éljük meg, mely az Úr érkezésének türelmes, fegyelmezett, örvendező várásában jelenik meg, és a Karácsonyi örömmel teljesül ki..

A remény, Isten ajándékozó szeretetét nyitja meg számunkra.

A remény, a hívő ember számára akár a hetedik kudarc után is erőt ad, hogy nyolcadszor is talpra tudjon állni, és hittében megerősödve tudja az életét élni. A hit, a reményen keresztül adja meg a hívő lélek belső tartását.

A népi mondás szerint: „Amíg élek remélek.” Ez a mondás is azt mutatja, hogy az emberi lét egyik éltető ereje a remény!

A mostani pandémiás időszakban is abban bízunk, hogy jóra fordul minden. Tehát most is reménykedünk! Remény nélkül nem élhetünk!

Hát ez a Remény.

P.I.K.